Manderscheid

Welkom in

Manderscheid: het bekendste kleine stadje van de Vulkaneifel

In het hart van de Vulkaneifel ligt dit dromerige stadje.
’s Winters in ruste, onderscheidt dit oord zich in niets van de omliggende boerendorpen.
Maar … als het voorjaar zich aankondigt, zo rondom Pasen, gebeurd er iets. …..

De terrassen gaan open, de restaurants en hotel nodigen u uit om hen te bezoeken.

Wandelaars lopen in grote getalen over de wandelpaden die Kneippkurort Manderscheid doorkruisen. Ze landen op de zonnige terrassen die hun de zo gewenste rustpauze en versnapering brengen en bekijken vandaar de groepen motorrijders en fietsers – die ook van de natuur en de uitdagende wegen genieten.

Elk huis in de stad lijkt kamers aan te bieden en aan het eind van elke dag heeft iedereen een overnachtingsplaats gevonden.
Het grote aanbod hotels,vakantiehuizen en horeca maakt van Manderscheid een echte toeristenstad.

Een lange geschiedenis waarvan de beide middeleeuwse burchten nog steeds getuigen, laat een onuitwisbare indruk achter.
Ridders, graven en gravinnen, maar ook het “gewone” boerenvolk vormden hier de achtergrond van de vele verhalen over vroeger. 
De ligging van de stad, midden tussen de overblijfselen van vulkanen en hun uitbarstingen, het middelgebergte dat de natuur zijn vorm heeft gegeven, nodigt u uit om deze natuur, op welke manier dan ook, te genieten.

Wat is er nieuw in Manderscheid

Hangbrug over de Lieser

Ook Manderscheid timmert aan de weg.
Op 18 mei 2022 werd de nieuwe hangbrug over de Lieser officieel geopend. 
Deze brug is 35 meter lang en op 8 meter hoogte over de Lieser gespannen.

Burgenklettersteig

Vanaf nu geopend: de “Burgenklettersteig” in Manderscheid.

Wie durft???
De uitrusting kun je huren bij de Kurverwaltung in Manderscheid.
 
Dit schrijft de website Bergsteigen erover.
De Burgenklettersteig in Manderscheid is de beste niet-alpiene via ferrata van Duitsland! De Ferrata-tour heeft alles wat een echt goede via ferrata nodig heeft – geweldige landschappen (prachtige stad, meestal aan de beek, pure Vulkaneifel), historische hoogtepunten (boven- en benedenburcht, oude ridderpaden) en interessante, soms behoorlijk uitdagende via ferrata-passages. Met deze ferrata doorkruis je voornamelijk langs de rotsen, natuurlijk zijn er ook steile verticale passages – de sleutel tot succes is vaak een beetje lastig, je moet links en rechts kijken voor goede stappen voor je voeten. Zeker, na het voltooien van de vrij lange via ferrata-tocht loopt het zweet op je voorhoofd of je knieën zelfs een beetje beven op de 60 meter lange kasteelbrug, maar aan het einde, bij de zogenaamde Kaisertempelchen heb je een geweldig geluksgevoel en kun je nog eenmaal genieten van het mooie uitzicht op het Eifel-landscha en de 2 burchten.
Let op: Deze via ferrata is behoorlijk veeleisend en niet te vergelijken met de zeer gemakkelijke (wandel)routes zoals “Collis-Steilpfad”, “Calmont via ferrata” of “Mittelrhein via ferrata Boppard”! Als je het niet zeker weet, kun je het beste eerst de “practice via ferrata” (B/C) op de toernooiweide proberen en daarna de korte “Etappe Oberburg” (C) (zie kaart).

Het kleine stadje Manderscheid is de moeite waard. Als je voor langere tijd in de buurt bent, moet je een kijkje nemen bij de met water gevulde vulkanische kraters “Meerfelder Maar” (ook leuk om te zwemmen) of “Windsborn-Kratersee”.